Micul pieton

“Road Safety” – program de educatie rutiera

“Road Safety” inseamna un trafic sigur din perspectiva tuturor actorilor implicati in acesta.

“Road Safety” inseamna comportament responsabil.

“Road Safety” inseamna educarea generatiei viitoare de cetateni in spiritul acestei responsabilitati si a sigurantei personale.

Ce este pentru noi Road Safety?

„Road Safety” este un program de educatie rutiera derulat de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca incepand cu septembrie 2008 in 14 comunitati clujene: Gilau, Luna de Sus, Stolna, Vlaha, Savadisla, Lita, Craiesti, Deleni, Petrestii de Jos, Sandulesti, Copaceni, Tureni, Turda si Mihai Viteazu. Majoritatea acestor comunitati provin din zona rurala a judetului, caracteristica lor comuna fiind pozitia acestora de-a lungul amplasamentul Autostrazii Transilvania.

Fiind un program care urmareste sa completeze si sa sustina sistemul de educatie formal si informatia oferita pe aceasta cale elevilor, programul „Road Safety” se deruleaza in scolile corespunzatoare celor 14 comunitati implicand in activitatile sale peste 500 elevi de clasele I-VIII.

De ce Road Safety in judetul Cluj?

Programul a pornit de la anticiparea intensificarii traficului in cele 14 comunitati in momentul finalizarii lucrarilor si a deschiderii noii autostrazi. Asadar „Road Safety” a fost gandit ca si una dintre modalitatile eficiente de a preveni cresterea numarului de accidente rutiere in aceste localitati.

Totodata, programul a urmarit sa identifice categoria cea mai vulnerabila in raport cu victimizarea ca urmare a accidentelor rutiere, alegand astfel sa isi concentreze eforturile pe educarea elevilor de scoala generala si in mod special a copiilor cu varsta cuprinsa intre 7-12 ani.

Care este scopul urmarit prin Road Safety?

Scopul programului este acela de a preveni si reduce numarul accidentelor in cele 14 localitati, prin sporirea gradului de informare a copiiilor privind regulile de circulatie, siguranta pietonului, comportament responsabil in general.

Temele alese pentru intalnirile derulate se afla in stransa legatura cu acest scop ele fiind relevante pentru multiple situatii in care se pot regasi copiii. Cunoasterea si intelegerea semnelor de circulatie, siguranta in masina sau siguranta pe bicicleta, reguli esentiale pentru siguranta pietonului, acestea sunt doar cateva dintre subiectele abordate.

Cum se deruleaza intalnirile Road Safety?

„Road Safety” se bazeaza pe o nevoie reala, incercand nu doar informarea elevilor pe temele mentionate anterior, ci si dezvoltarea de atitudini pro-active si responsabile in randul acestora. Metoda folosita este cea a educatiei non-formale, care ofera o alternativa la sistemul clasic de educatie in care elevii sunt inclusi. Astfel, lectiile propun jocuri si execitii cu un grad de dificultate redus, dar cu un grad mare de participare. Proiectul incearca nu doar constientizarea importantei sigurantei rutiere, indiferent de situatie, ci si dezvoltarea personala a elevilor, prin stimularea creativitatii, incurajarea participarii si imbunatatirea abilitatilor de comunicare interpersonala.

Acestea sunt structurate pe una dintre temele alese pentru proiect: semne de circulatie, siguranta pe bicicleta, siguranta in masina, reguli pentru pietoni, etc metodele de lucru fiind adaptate in functie de specificul si nevoile identificate ale fiecarui grup in parte.

Programul de educatie rutiera „Road Safety” este derulat in parteneriat cu Proiectul Autostrada Transilvania si cu Inspectoratul Judetean Scolar Cluj, precum si cu implicarea activa si sustinerea permanenta a celor 14 scoli din comunitatile vizate.

Our children, our future

Programul Road Safety este continuat in anul scolar 2010-2011 prin proiectul “Our children, out future”.

Proiectul implica 5 voluntari internationali din 4 tari care desfasoara activitati cu scopul de a oferi suport copiilor proveniti din medii geografice sau economice dezavantajate, medii ce prezinta mai putine oportunitati de formare si dezvoltare.

Cei 5 voluntari internationali ai proiectului sunt gazduiti de CVCN in perioada 15 iulie 2010 – 15 septembrie 2011, activitatea lor fiind concentrata pe doua directii distincte: derularea de lectii de educatie rutiera si educatie multiculturala in 13 scoli din zona rurala a judetului Cluj si participarea la organizarea unui club pentru copiii din familii cu o situatie financiara precara care locuiesc in Cluj-Napoca.

Lectiile de educatie rutiera si educatie multiculturala sunt sustinute lunar de catre cei 3 voluntari din Portugalia, Slovenia si Franta in scolile partenere din: Luna de Sus, Gilau, Stolna, Lita, Vlaha, Savadisla, Tureni, Copaceni, Sandulesti, Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Craiesti si Turda.

Clubul copiiilor este gazduit de catre Asociatia Familia Regasita si organizeaza zilnic activitati pentru aproximativ 20 de copii. In cadrul acestui club, cele doua voluntare din Germania desfasoara o serie de activitati ludice, artistice, recreative, suport pentru teme etc. dar si administrative.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Sase voluntari straini i-au invatat pe copii sa fie responsabili

Proiectul implica 5 voluntari internationali din 4 tari care desfasoara activitati cu scopul de a oferi suport copiilor proveniti din medii geografice sau economice   Peste 650 de copii din 13 comunitati rurale din judetul Cluj au participat la lecţiile susţinute de 6 voluntari straini veniţi la Cluj din Italia, Portugalia, Slovenia si Germania in cadrul proiectului “Our children, our future” al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN).

Copiii, care provin din familii cu situatie materiala precara, au invaţat prin joc si prin metode de educatie non-formala comportamente responsabile fata de comunitate (regulile circulaţiei rutiere, dialogul multicultural, responsabilitatea fata de comunitate, etc). Participarea activa, invatarea experientiala, atmosfera pozitiva au reprezentat nu doar un mijloc de comunicare ci si un scop in sine, astfel incat intre elevii din mediul rural si voluntari s-au dezvoltat relatii pozitive bazate pe incredere, toleranta si suport reciproc.

Alaturi de cei şase voluntari straini gazduiţi de CVCN prin intermediul Serviciului European de Voluntariat, cei mici au avut o experienţa multiculturala in adevaratul sens al cuvantului. Cultura, obiceiurile si valorile diferite nu au fost un obstacol intre participanţii la acest proiect, ci un liant care i-a ajutat pe participanţi sa descopere bucuria diversitaţii.

Bilantul final al stagiilor de voluntariat (iulie 2010 – septembrie 2011) in cateva cifre concrete arata putin din impactul muncii voluntarilor in comunitatea locala si in comunitatile din judet:

• 6 voluntari internationali si peste 20 de voluntari locali implicate in activitati educative;

• peste 1080 de zile lucrate insumand mai mult de 5600 de ore de voluntariat in beneficiul comunitatii locale;

• peste 650 de copii beneficiari directi ai activitatilor;

• 13 scoli beneficiare si 32 de cadre didactice care au putut observa aplicarea in practica a metodelor de educatie nonformala;

• 6 lectii de educatie rutiera si 6 de educatie multiculturala planificate si implementate;

• 2 evenimente publice organizate in Cluj-Napoca.

Proiectul “Our children, our future” a fost implementat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului Tineret in Actiune, gestionat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.